De Kleine Beerze Leeft! Stop met Koffiedrinken en sluit je aan!

Na twee jaren Kleine-Beerze-Koffiedialogen met Monique en Ria heeft het beekdalnetwerk alle laatste informatie. Het netwerk is sterk genoeg voor omschakeling naar standje ‘voorbereiden activiteit’. We kennen de identiteit van de regio rond de Kleine Beerze en we zijn trots! Trots op het landschap rond de meanderende beek, de mooie natuur, het boerenland, de rijke historie, de rust en de kwaliteit van leven. Hoe denken we de toekomst tegemoet te gaan?

Op 31 januari 2024 organiseerden de dames weer een koffiedialoog. De hele avond stond in het teken van omschakeling naar ‘Actie voor het Beekdal’. Marien Sonneveld, planvormer landelijk gebied, bracht een mooi verhaal. Hij nodigde daarbij de deelnemers uit om even als buitenstaander naar het beekdal te kijken. Stel jezelf vragen: “Wat zie ik dan, wat vind ik fijn en wat mis ik?” Hij wist de trots op de eigen omgeving te prikkelen en stelde vijf vertrekpunten voor om het beekdal mee te bekijken. Maar hij stelde ook de vraag: “En wat heb je zelf te bieden?”

MindMapping

De dialoog aan de werktafels kwam meteen op gang. Het was nog even wennen om de gedachten ook aan het papier toe te vertrouwen. Toch begonnen de MindMaps te groeien.

Kijk eens door de bril van een buitenstaander

Als voorbeeld kijken we even mee bij het thema ‘Verplaatsen’. Hoe gaat je aandacht naar het beekdal? Hoe kom je er? Hoe vind je je weg? Welk vervoer kies je en wat mis je dan? Het thema ‘Voeden’ past goed bij het agrarisch karakter. Waar haal je je voeding vandaan? Wat kan het beekdal bieden? Zijn er lokale producten? Welke producten zijn onderscheidend? Hoe bied je het aan? De MindMaps raakten voller en voller. Met de Sterkte/Zwakte-analyse wisten de deelnemers wel raad. Men is kennelijk kritisch op de eigen omgeving.

Derde slag

Tenslotte vroegen Monique en Ria de enthousiastelingen nog om een verdiepingsslag op een belangrijk onderdeel van de dialoog. Niet iedereen had die concentratie nog, maar sommige deelnemers hadden aan één verdieping niet genoeg!

Sleutelfiguren

Monique en Ria bedankten allen voor de actieve inzet, Wat gaat er gebeuren met het denkwerk? Een samenvatting van deze avond gaat mee naar de KB5-denktank, die steeds meekijkt met het programma. Zij zetten de resultaten om in de eerste fase van een actieplan: ‘wie hebben we nodig om hier verder mee te komen?’ Met sleutelfiguren aan tafel kom je snel tot oplossingen. De Wij-Tafel van Lieke Cools zetten wij om voor een verdere stap.

Nieuwe gezichten

Het is mooi om te zien dat mensen terug blijven komen, maar we waren ook blij met nieuwe gezichten. De thematafels waren goed gevuld. De gewenste omschakeling naar actie is gemaakt. We verwachten de volgende Kleine-Beerze-Koffieworkshop begin maart, misschien ben jij er dan bij?