ErvenPlus klaar voor het broedseizoen

Gepubliceerd op: 28/02/2019

een samenwerkingsproject van Leesberg LandschapsAdviezen met Projectbureau Orbis en Brabants Landschap

Vandaag hebben we in Hilvarenbeek de nestkasten voor project ErvenPlus uitgeleverd. Er was wat vertraging op de levering vanwege het grote aantal aanvragen, maar nu is het leeuwendeel op zijn plek. Wethouder Ted van de Loo wilde graag wat meer weten over dit project, waar Gemeente Hilvarenbeek en de Provincie Noord Brabant aan bijgedragen hebben en hij werd vriendelijk ontvangen bij Peter en Hanneke van Doormaal.

Als je het erf van Peter en Hanneke op wandelt, dan word je verwelkomd met een een fluit- en kwetterconcert, zoals je zelden treft. Peter heeft enige jaren terug meegedaan met een vorige editie van dit project. De nestkasten die hij toen heeft aangebracht zijn goed bewoond en de beplanting is al mooi uitgegroeid. Dat is wat erfvogels waarderen. Zoals Peter het zegt: ‘…de vogels hebben voedsel en schuilgelegenheid nodig en een plekje om hun nestjes te bouwen…’. Daarom heeft hij fruitbomen en planten met nectar, bessen en noten, soms zelfs stekels, omdat ze zich daar veilig kunnen terugtrekken. Hij zaait ook graankruidenmengsel in om insecten en granen aan te bieden. Om de vogels verder te helpen heeft hij verschillende types nestkasten en zelfs een heus hotel voor mussen. ‘…Mussen leven graag in groepen en ze bouwen hun nestjes ook graag dichtbij de buurman.’ Omdat Peter ziet dat het werkt, gaat hij nu met ErvenPlus een tweede mussenhotel aanbrengen.

 

De wethouder luisterde geinteresseerd naar de plannen en vertelde dat de gemeente graag meewerkt aan kleine projecten, die dichtbij de inwoners staan en door de korte lijntjes juist heel effectief kunnen zijn. Biodiversiteit is voor de gemeente Hilvarenbeek een belangrijk onderwerp. ErvenPlus is zo’n project waar iedereen blij van wordt.

Behalve de mussen denken Peter en Hanneke ook aan andere vogels, bijvoorbeeld de boerenzwaluwen die in mei weer verwacht worden vanuit het zuiden. Zij kunnen dan rekenen op een flink aantal nieuwe nestplankjes waar ze veilig hun nestjes op kunnen bouwen. Een mooi gezicht als de jongen hun kopjes over de rand gaan steken om te bedelen om voesel. Nog mooier als de gezinnetjes gezamenlijk met de uitgevlogen jongen op de telefoonlijnen plaatsnemen om uit te rusten van de vliegoefeningen.

       

Er hangt in de wei zelfs een steenuilenkast. Die wordt sinds kort ook werkelijk bezocht door een steenuiltje. Tegen de avond kijken Peter en Hanneke graag of het uiltje alweer op de kast zit. Ze hopen dat er misschien een nestje van gaat komen.

Voordat de wethouder weer verder moest wilde hij toch wel even een mussenhotel van dichtbij bekijken. De kast moest open om nader bekeken te worden en de wethouder heeft gecontroleerd of hij geschikt is voor vogeltjes. Op de foto kunnen we zien dat de wethouder van kleur en van diversiteit houdt, want alle vogeltjes van allerlei pluimage zijn welkom bij Ted van de Loo. Op de vraag of Hilvarenbeek openstaat voor een vervolgproject kon de wethouder nog geen antwoord geven, maar als er ruimte is, dan komt ErvenPlus in elk geval in de picture.

ANV Kempenland wenst Peter en Hanneke bijzonder veel gejubel, gekwetter en gezang!

Weth vd Loo_Peter v Doormaal

Dit project is mogelijk gemaakt met ondersteuning van Brabants Landschap. Projectbureau Orbis en Leesberg LandschapsAdviezen.

foto’s: K. Cattenstart