Uitnodiging: De handen uit de mouwen voor het beekdal!

Is dit jouw beekdal? Aan de slag met de schatten van De Kleine Beerze!
Met twee jaren samen koffiedrinken is een scala aan gespreksonderwerpen gepasseerd. We hebben ons georiënteerd en we hebben ons licht laten schijnen over wat er in het beekdal. Tijd om even om te zien, maar vooral om jezelf af te vragen wat we ermee kunnen.

Op 14 oktober is het beekdal van De Kleine Beerze formeel overgedragen aan de kinderen van het beekdal. Er kwamen maar liefst 350 mensen naar de feestelijke wandeling om de overdracht te bekrachtigen. Die warme belangstelling is een mooi startpunt om de handschoen op te pakken en aan de slag te gaan.

De toekomst in handen van de kinderen van het beekdal

We ontdekten samen al vele waarden van het dal van de Kleine Beerze, die bewaren we symbolisch in de schatkist van de Kleine Beerze. Bij de overdracht hebben de kinderen van het beekdal die rijkdom symbolisch in ontvangst genomen, maar de kinderen moeten nog heel veel spelen en leren. Daarom vond Wethouder Steven Kraaijeveld het wijs om de beekdalbewoners te vragen om hoeder van de schatten te willen zijn, totdat de kinderen groot en sterk genoeg zijn om er zelf mee aan de slag te gaan. De dorpsraden schaarden zich onmiddellijk achter de kinderen.

Afb: kinderen nemen de schatten van De Kleine Beerze in ontvangst en volwassenen staan pal voor het hoederschap over het beekdal

Koffiedialogen voor initiatief

Jazeker, koffiedrinken maakt deel uit van de Kempische cultuur. Het biedt een moment van rust en samen zijn. Eventjes afstemmen of alle hens nog aan dek zijn en of we goed op de route zitten. Maar nog veel meer staan De Kempen voor daadkracht en dat is in het beekdal niet anders. Stop met op je handen te zitten! Dit is het moment om aan de slag te gaan met het zelfbeeld wat we hebben opgehaald uit de koffiedialogen.
Is dit jouw beekdal? We trekken de schatkist open en we voegen de waarden van het beekdal samen. Klopt het beeld? Wat is dan jouw aandeel in de samenleving? Wat doe je al, wat zou je willen betekenen? Wat heb je dan nodig? Wie zou je mee willen nemen?

Maak de match

We gaan kijken of er raakvlakken zijn. Zou het mogelijk zijn om jouw aanbod aan een ander initiatief kunnen koppelen om verder te komen? We zijn benieuwd waar de kracht van het initiatief samenvalt, want daar zijn we in De Kempen sterk in: de handen uit de mouwen om er samen meer van te maken dan we alleen zouden kunnen dromen?

Aan de poort van 2024

Maar niet zonder koffie natuurlijk. De dialoog gaat verder. We geven een inkijk in het conceptprogramma voor volgend jaar. Het is een plan met veel daadkracht. Samen met de KB5 en met de koffiedrinkers zetten we dat om in een agenda voor volgend jaar die barst van de energie!

Ben je erbij?

* ‘De Levende Beerze’ is een samenwerkingsverband van de relevante gebiedspartijen: Waterschap De Dommel, Gemeenten Eersel en Oirschot, Provincie Noord-Brabant, ZLTO, Brabants Landschap en vm. Huis van de Brabantse Kempen